Globefish kaiseki cuisine

The dishes using globefishes ふく料理

“Fuku-Kaiseki” is the dainty and refined Japanese dishes using a globefish. It is local culinary specialties of Yamaguchi. Since it was too delicious, it spread in Japanese various places. 

 

The word "Fuku" has the meaning a "globefish", and the meaning "it gives you happiness." 

 

The dishes using globefish (sliced raw fish of art, tempura, a deep-fried fish, one-pot dishes, risotto, etc.) are carefully cooked one dish at a time. Therefore, "Fuku-Kaiseki" is one of the highest-class Japanese-style dishes. 

 

When you eat Fuku-Kaiseki, you can drink "toasted globefish fins in hot sake." Such combination delights you most. 


「ふく会席」は、ふぐを使った優美で洗練された日本料理。山口の郷土料理だったが、その美味しさ故に日本各地に広まった。「フク」というワードは、「ふぐ」という意味と「幸せをもたらす」という意味がある。一品づつ丁寧に調理される「ふく会席」(芸術的な刺身、天ぷら、唐揚、鍋料理、雑炊など)は、最高級日本料理の一つである。あなたがこの日本料理を食べる時には、あなたはふぐのひれ酒を飲むことができる。この組み合わせが、絶品である。